0 5 min 2 év

A kontroll érzése nagy jelentőséggel bír az emberi életben. Akár azt is mondhatjuk, hogy ebben a tekintetben döntő szerepe van. Miért? Főleg annak az óriási stressznek köszönhető, hogy az ember nem tudja irányítani saját sorsát.

Az önrendelkezési érzettel rendelkező egyén sokkal nyugodtabb. Még akkor is, ha nem minden a várt módon alakul. Mindig érdemes a saját életed irányításával foglalkozni. Fejlesztésének egyik módja a fizikai aktivitás. A napi testmozgás segít visszanyerni önuralmát, még ha nem is tart túl sokáig.

Nekik köszönhetően olyan érzésed van, hogy életed legalább egy aspektusát irányítod, vagyis a saját tested mozgását. Idővel hatások is jelentkeznek a karcsúbb alak és sokkal jobb közérzet formájában. A test tudatos formálásával és az idő legalább egy részének megszervezésével az egyén számos kihívással való megküzdéshez teremt alapot. Ez pedig nagyobb működési hatékonyságot eredményez. És nagyon megnyugszik. Segít elkerülni a szorongást, és még a depresszió kísértetet is elűzi.

Nyugodtan gyakoroljon

A saját képességeidet meghaladó erőfeszítés nem hozza meg a kívánt eredményt. Ez rontja közérzetét, sőt, még az egészségére is veszélyes lehet. A testmozgás természetesen fontos része az öngondoskodásnak. Azonban jobb, ha nyugodtan közelítjük meg őket. Ha jelenlegi állapota nem kielégítő, bölcsebb lehet egy kis erőfeszítéssel kezdeni.

Egyesek számára egy hosszabb egyedüli séta fárasztó lehet. Ilyen helyzetben adj magadnak időt, hogy megerősödj, és például járj minden nap. És növelje egy kicsit a távolságot. Később eljött a gyors gyaloglás, sőt a kocogás ideje is. Ugyanez igaz minden más tevékenységre is.

Annak érdekében, hogy ne bántsd magad, kezdj ambiciózusan, de jó érzékkel. Még a mérsékelt erőfeszítés is meghozza az eredményt, ha rendszeresen végzi. Biztosan élvezetesebb és pihentetőbb is lesz. Az edzésnek szokássá kell válnia, de jobb, ha nem válik kellemetlen és fárasztó feladattá.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Mindenki tudja, hogy még a legjobb diéta sem elég, ha fogyni akarunk. A mozgás és a fizikai aktivitás elengedhetetlen. Kezdjük a legegyszerűbb dolgokkal. Ahelyett, hogy lifttel mennénk haza, kocogjunk fel a lépcsőn, ahelyett, hogy a buszon ülnénk, állva, ahelyett, hogy autóval mennénk vásárolni, sétálni.

Ezek csak a kezdet, de valószínűleg felkészítenek minket a szisztematikus napi gyakorlatokra. Annak érdekében, hogy a gimnasztikai gyakorlatok meghozzák a kívánt hatást, bizonyos szabályokat be kell tartani. Mindenekelőtt a legjobb reggel, munkába állás előtt gyakorolni. Köztudott, hogy az ilyen reggeli gyakorlatok nem mindenkinek felelnek meg, de hatékonyságuk ekkor a legmagasabb, az agy megfelelően oxigénnel lesz ellátva.

Ha sok időt töltünk az íróasztalnál, elengedhetetlen, hogy időnként felkeljünk és végezzünk néhány gyakorlatot. Ez lehetővé teszi, hogy egy kis szünetet tartson a munkában, és néhány hajlítás lehetővé teszi, hogy a vér gyorsabban áramoljon az agyba, ami elősegíti a jobb gondolkodást. Az is jó ötlet, ha gyorsan felmászik a lépcsőn. Kerüljük el a széles ívű liftet.