0 5 min 2 év

A fehérjék az emberi szervezet alapvető építőkövei. Ha a szervezetet nem látja el megfelelő mennyiségű jó minőségű fehérjével, a szervezet rosszabbul fog működni. További mennyiségű fehérje nélkül nem tudod felépíteni és fejleszteni az izmaidat. Éppen ezért érdemes egy pillantást vetni a fehérjéket tartalmazó étrend-kiegészítőkre. Hatalmas mennyiség van.

Említést érdemel az izolátumok, koncentrátumok, többkomponensű és lassan felszívódó készítmények. A piacon remek tejsavófehérjék is vannak, ami ideális, gyorsan felszívódó készítmény, amelyet edzés után érdemes használni. Megkülönböztethetünk teljes értékű és nem teljes fehérjéket is.

Az előbbiek állati fehérjék, amelyek az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák. A növényi fehérjék hiányosak, mert nem rendelkeznek az összes aminosavval, vagy mert kis mennyiségben vannak jelen. Amikor a fehérje-kiegészítők fogyasztása mellett döntünk, tegyük okosan, mert könnyen túlzásba lehet vinni, és a felesleges fehérje káros lehet. Ezért az ajánlott adagokat mindig be kell tartani.

Nehéz fehérje-kiegészítő kiválasztása

A fehérje-kiegészítő kiválasztása nem olyan egyszerű. Számos ilyen típusú készítmény kapható a piacon. Elméletileg mindenki hozzászokott ahhoz, hogy az erősítő edzőket segítse a sovány izomtömeg gyors és biztonságos fejlesztésében, de nem biztos, hogy mindenki alkalmas számunkra.

A tápanyagoknak különböző ízei vannak, amelyek nem mindig illenek hozzánk, és ami még rosszabb, olyan összetevőket is tartalmazhatnak, amelyeket a szervezet nem fogyaszt el túlságosan. Ezért, mielőtt új készítményt vásárol, érdemes először kipróbálni – lehetőleg sportkiegészítő boltból kérhető minta formájában, és ha nincs náluk, akkor az adott készítményből a lehető legkisebb kiszerelést vásárolja meg. .

Sőt, ismerkedjünk meg a kondicionáló összetételével – hogy nem tartalmaz-e a szervezetre veszélyes dolgot. Ha például tehénfehérje intoleranciánk van, válasszunk szójatejes készítményt. Azt is érdemes tudni, hogy mikor kell fogyasztani a kondicionálót (étkezés előtt, közben vagy után), és van-e további hatása.

Fehérje-kiegészítők sportolóknak

A fehérjekészítmények a nagy mennyiségű könnyen emészthető fehérje miatt különösen ajánlottak sportolóknak. Az ilyen típusú tápanyagok körülbelül 60-95% fehérjét tartalmaznak – a fennmaradó rész legtöbbször szénhidrát és ásványi sók. A nagy fehérjeigény miatt, különösen a sportolók esetében, indokolt az étrend kiegészítése fehérje-kiegészítőkkel.

Ma már több tucat fajta ilyen típusú étrend-kiegészítő elérhető a lengyel piacon. A különböző fehérjék változatos összetétele és tartalma miatt a tápanyagok különböznek egymástól. A tápanyagokban található fehérjék lassan és gyorsan felszívódó fehérjékre oszthatók.

A fehérje-kiegészítőt elsősorban a sporttevékenység típusa, az edzésmód és az összetevő napi szükséglete miatt kell kiválasztani. A fehérje-kiegészítők fő feladata az erős izmok felépítése, valamint az intenzív edzésből adódó veszteségek folyamatos pótlása. A fehérje azt is lehetővé teszi, hogy a szervezet gyorsan és hatékonyan regenerálódjon intenzív edzés után.