0 5 min 2 év

A vitaminok és ásványi anyagok nagyon fontos szerepet játszanak az emberi szervezet működésében. Hiányaik nagyon súlyos egészségügyi szövődményekhez vezethetnek. Ez különösen fontos a sportoló diéta esetén, mert edzés közben a szervezet fokozott vitamin- és ásványianyag-kihasználásnak van kitéve. Ez azt jelenti, hogy táplálékkal kell pótolni őket, és ha a szükségleteket nem elégítik ki normál étrenddel, akkor megfelelő tápanyagokhoz, étrend-kiegészítőkhöz kell nyúlni.

Honnan tudhatom, hogy szükségem van-e vitamin- és ásványianyag-pótlásra?

A legegyszerűbb módja az egyes tápanyagok vérvizsgálattal történő ellenőrzése. Érdemes azonban figyelni a szervezetünket is, mert a nem feltűnő tünetek is tájékoztathatnak az egyes anyagok hiányáról. Való igaz, hogy a különböző vitaminok és ásványi anyagok hiányának tünetei hasonlóak vagy akár azonosak is lehetnek. Ezek közül azonban több előfordulása jelezheti az orvos, dietetikus vagy más szakember felkeresését.

Sőt, a sportolóknál ez különösen fontos, mert a nagy fizikai aktivitás következtében a szervezetnek egyszerűen megnövekszik a vitamin- és ásványianyag-szükséglete. Ez annak köszönhető, hogy meglehetősen jelentős részük számos folyamatban vesz részt, amelyek többek között ehhez kapcsolódnak energia termelésével és felszabadításával. Ezenkívül szükségesek a szervezet regenerálódásához, például a vörösvértestek termeléséhez, valamint az általános immunitáshoz.

Emellett a sportolóknak különös gondot kell fordítaniuk a vitaminok és ásványi anyagok pótlására, mivel ezek hiánya a szervezet hatékonyságának, így fizikai teljesítőképességének csökkenéséhez vezethet. Ez gyengébb sportteljesítményhez vezethet. Ez a fő oka annak, hogy a vitamin- és ásványianyag-kiegészítés egyre népszerűbb.

Érdemes azonban a legjobb minőségű termékeket vásárolni. Az SFD üzletben minden fizikailag aktív ember megtalálja a számára legmegfelelőbb összetételű többkomponensű készítményeket.

Milyen vitaminokra, ásványi anyagokra érdemes odafigyelni?

Annak ellenére, hogy minden kiegészítést az adott helyzethez kell igazítani, érdemes odafigyelni a vitaminokra és ásványi anyagokra, amelyek hiánya a leggyakoribb. Az ilyen típusú tápanyagok a következők:

  • D-vitamin – pótlása mindenkinek, még a fizikailag inaktívaknak is ajánlott, hiánya a lakosság túlnyomó többségénél jelentkezik. Ez annak köszönhető, hogy fő forrása a napsugárzás, és nagyon fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben.
  • B-vitaminok – itt érdemes odafigyelni a B-vitamin teljes skálájára, de a B12-vitamin különösen fontos lesz a sportoló étrendjében, amely részt vesz a vörösvértestek termelésében, hat az idegrendszerre stb.
  • Ásványi anyagok – magnézium, vas, kalcium, cink, kálium – erre az 5 tápanyagra érdemes külön odafigyelni. Az emberi szervezetben számos fontos funkciót látnak el, mint például az izmok általános működését, vagy a csontok megfelelő szerkezetét, tartósságát stb. Megfelelő szintjük pozitív hatással van az emberi szervezet hatékonyságára is, amit minden sportoló oda kell figyelni.

Mindenféle tápanyagot és étrend-kiegészítőt mindig hivatalos forgalmazásban kell megvásárolni. Az ilyen típusú termékeket megfelelően tesztelni kell, mielőtt forgalomba kerülnének, és a nem hivatalos forrás használata egyszerűen veszélyes lehet az egészségre.

Az SFD áruház kínálata gazdag mindenféle étrend-kiegészítőben, amelyek segítségével leküzdheti a különféle típusú vitaminok, ásványi anyagok stb.