0 5 min 2 év

A fehérje étrendünk egyik legfontosabb összetevője. A fehérje teljes eltávolítása szervezetünk elleni fellépés, amelynek egyszerűen szüksége van erre a tápanyagra a megfelelő működéshez.

Bár a fehérje számos élelmiszerben megtalálható, a sportolók számára a fehérjében gazdag étrend nem mindig elegendő, és a sportolók fehérje-kiegészítőket fogyasztanak, hogy biztosítsák a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelét. Különböző nézetek vannak ezekről a termékekről. Sokan úgy gondolják, hogy nem egészségesek, sőt károsak az egészségünkre, mások minden nap eszik, és úgy gondolják, hogy a fehérje-kiegészítők nem hatnak károsan szervezetünkre.

Ha fehérje-kiegészítőkről beszélünk, mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy vannak olyanok is, amelyek kazeint vagy tejsavófehérjét tartalmaznak. Általában azonban a sportolók mindkét fehérje keverékét használják annak biztosítására, hogy a lehető legjobb mennyiségű fehérjét kapják, amely különböző sebességgel szívódik fel a szervezetben. Az ilyen táplálékok kiválasztásakor mindenképpen figyelni kell arra, hogy nem tartalmaznak-e egészségtelen anyagokat.

Fehérje-kiegészítők – kinek? hogyan kell venni?

A profi sportolók vigyáznak az állapotukra és a megfelelő étrendre – mindezt az izmok erősítésére, a szervezet hatékonyságának javítására, valamint sporteredményeik javítására. Sok sportoló ezen eredmények elérése érdekében fehérje-kiegészítőket használ, amelyek a sportboltokban és más online áruházakban kaphatók. Mit kell tudniuk a fehérje-kiegészítőkről?

Először is, hogy összetételük változatos – minden gyártó megváltoztathatja összetételét, csak a készítményben lévő fehérjefehérjék nagy száma marad változatlan. Érdemes megismerkedni az oktató, dietetikus véleményével vagy a termék címkéjén található utasításokkal.

A fehérje-kiegészítők feladata az izmok felépítése és regenerálása, amelyeknek sokkal több energiára van szükségük edzés közben. A tápanyagok emellett képesek meghosszabbítani az izmok munkaidejét, és ezáltal növelni az egész test edzési hatékonyságát és az izomtömeg növekedését. A tápanyagok a fitneszklubokban és edzőtermekben található üzletekben kaphatók.

Fehérje-kiegészítők – tökéletes sportolóknak

Az állandó fizikai megterhelés miatt a sportolók ki vannak téve annak a veszélynek, hogy értékes ásványi anyagokat és tápanyagokat veszítenek. Ennek orvoslására minden nap étrend-kiegészítőket és speciálisan sportolók számára adaptált tápanyagokat szednek, akiknek feladata a szükséges alapanyagok biztosítása. Az egyik legkeresettebb tápanyag a fehérje-kiegészítő, amely akár 80%-ban is tartalmazhat tiszta fehérjét különböző formákban.

Egy adott termék kiválasztásakor érdemes odafigyelni az összetételre – a különböző fehérjék emészthetősége eltérő. Így gyorsabban vagy lassabban szívódnak fel – érdemes az edzés idejéhez és a szervezetünk regenerálódásának óráihoz igazítani.

A fehérje-kiegészítők feladata elsősorban a vázizomzat fejlesztése és az edzési anyagcsere-folyamatok ütemének növelése. A fehérje az új izomrostok építőköve, valamint a katabolikus folyamatok gátlásához szükséges egyik elem. A tápanyagokat jó sportboltokban lehet kapni.