0 5 min 2 év

Az intenzív edzés megköveteli a szervezet fokozott mennyiségű különféle tápanyag ellátását, amit ilyen helyzetekben tápanyagokkal és kiegészítőkkel kell biztosítani. Mennyiségük gyakran olyan nagy, hogy egyszerűen még a legkiegyensúlyozottabb étrend mellett is lehetetlen táplálékkal ellátni őket. A fegyelem típusától, az edzési céloktól és az általános helyzettől függően más kiegészítőket is fel kell venni. Azonban megtekintheti azokat, amelyeket a leggyakrabban használt intenzív edzések előtt és után is.

Milyen tápanyagok és kiegészítők lesznek hasznosak az intenzív edzés során?

Edzési céljaidtól függetlenül érdemes ellátni a szervezetet a megfelelő mennyiségű fehérjével. Hiányosságai intenzív fizikai terhelés során izomkárosodáshoz, ezáltal nagyon súlyos sérülésekhez vezethetnek. A fehérjét, amely az izomszövet alapvető építőköve, minden nap megfelelő adagokban kell ellátni edzéssel szemben. Magának az élelmiszernek köszönhetően azonban a fehérjeszállítás gyakran komoly kihívást jelenthet.

Maga a képzés előtt azonban érdemes az ún edzés előtt, ami lehetővé teszi magának az edzésnek a nagyobb intenzitását, és csökkenti az elvégzett gyakorlatokból eredő fáradtságot is. Kulcsfontosságú lehet a megfelelő közérzet fenntartása, és az edzési ciklus megzavarása, ami a súlyos fáradtság miatt tönkreteheti az elért eredményeket.

Az edzés előtti táplálékkiegészítők esetében különösen ügyeljen azok összetételére és származási forrására. Erős stimuláló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek helytelen használata súlyos következményekkel járhat. Emiatt érdemes egy pillantást vetni az SFD áruház kínálatára, ahol megfelelő összetételű, az emberi szervezet egészsége szempontjából biztonságos előedzéseket találhat.

Tápanyagok és kiegészítők, amelyek elősegítik a szervezet regenerálódását intenzív edzés után

Maga az intenzív edzés a szervezet extrém kimerüléséhez vezethet. Lefutása során a különféle tápanyagok fokozott kimosódásának van kitéve. A megfelelő pótlás kulcsfontosságú lesz az edzés utáni regeneráció szempontjából. Milyen tápanyagokat és kiegészítőket érdemes szem előtt tartani a fent említett fehérjéken kívül?

  • Több összetevőből álló készítmények (multivitaminok) – az értékes vitaminok és ásványi anyagok kiürülnek a szervezetből a különböző típusú intenzív edzések során. A több összetevőből álló étrend-kiegészítők szedése javíthatja közérzetét egy kemény edzés után azáltal, hogy egyszerűen csak sok anyagot pótol egyszerre. Különösen érdemes odafigyelni a B-vitaminokra, magnéziumra, káliumra, kalciumra stb.
  • Adaptogének – növényi anyagok, amelyek segítik a szervezetet alkalmazkodni a stresszből eredő stresszhez. Az intenzív edzés azonban kialakulhat az ún. a stresszhormon a szervezetben. Ennek köszönhetően érdemes beszerezni többek között a tartalmú étrend-kiegészítőket ashwagandhe, ginzeng, édesgyökér stb.
  • Aminosavak – A különböző típusú aminosavak eltérő módon használhatók az emberi szervezetben. A legfontosabb, hogy ezek egy része valóban támogatni tudja a szervezet regenerálódását. Emiatt érdemes olyan tápanyagokat bevinni, mint a kreatin, glutamin, béta-alanin stb.

Az intenzív edzések során használandó megfelelő tápanyagok és étrend-kiegészítők keresésekor érdemes odafigyelni az SFD áruház kínálatára. Mindenféle csúcsminőségű terméket találsz benne, amivel a legigényesebb diéta mellett is megfelelően gondoskodhatsz a mikrotápanyagokról.