0 6 min 2 év

A test regenerációja edzés után, különösen az intenzív edzés után, nagyon fontos és természetes folyamat a fizikai aktivitás során. Gyakran azonban ahhoz, hogy megfelelően működjön, megfelelő tápanyagokhoz és étrend-kiegészítőkhöz kell nyúlni. A helyzettől függően más tápanyagokra is szükség lehet a szervezet megfelelő regenerálódásához. Érdemes azonban ezek közül néhányra odafigyelni, amelyek nagyon népszerűek, és az esetek túlnyomó többségében valóban szükségesnek bizonyulhatnak a szervezet megfelelő regenerációjában.

Miért fontos az edzés utáni regenerálódás?

Már az elején érdemes odafigyelni arra, hogy mennyire fontos az edzés utáni regeneráció, és milyen helyzethez vezethet, ha elhanyagoljuk az edzés ezen részét. Először is, a fizikai aktivitás, különösen a megnövekedett, jelentős változásokat okoz az emberi szervezetben, beleértve az izomszövet lebontására, az energiáért felelős glikogén csökkenésére stb.

Ez izomkárosodást és ezáltal fájdalmat okozhat. Ebben az esetben az izmoknak legfeljebb két napig tartanak az összes sejt helyreállításához és a fittség helyreállításához. Érdemes megjegyezni, hogy az izomtól és a fájdalom intenzitásától függően akár az alapvető, mindennapi tevékenységek elvégzését is korlátozhatja. Amikor a kalandot sporttal kezdi, a fájdalom erős és kellemetlen lehet, mert a szervezet nincs hozzászokva az erőfeszítéshez.

Az izmok nem edzés közben épülnek fel, hanem az edzés utáni regeneráció során. Ez a fő oka annak, hogy az edzés utáni helyreállítás valóban nagyon fontos része ennek. Ez azonban nagyon tág fogalom, és az edzés során kiürült tápanyagok pótlását is jelenti.

Az optimális szint helyreállítása gyakran lehetetlen normál táplálékkal, ilyenkor érdemes a megfelelő tápanyagokhoz és kiegészítőkhöz nyúlni. Az SFD áruházban különféle típusú, az edzés utáni regenerációt támogató táplálék-kiegészítőket találhatsz, különböző összetételben. Mindenki talál magának valót.

Milyen tápanyagok és kiegészítők teszik lehetővé az edzés utáni regenerációt?

Az edzés utáni regeneráció egyéni téma, amelyet egy adott helyzethez kell igazítani. Megemlíthet azonban néhány olyan kiegészítőt, amelyeket különösen érdemes figyelembe venni az edzés utáni regenerálódás során. Főleg ez lesz:

  • Fehérje – a fehérje-kiegészítők gyorsan ellátják az izmokat a megfelelő tápanyagokkal. Érdemes azonban megjegyezni, hogy közvetlenül edzés után használjuk őket, hogy a regeneráció során táplálják az izmokat, és hagyják növekedni.
  • A BCAA – elágazó láncú aminosavak egyre népszerűbbek. Érdekes, hogy ez egy olyan táplálékkiegészítő, amit edzés előtt érdemes bevenni, mert javítja a szervezet terhelhetőségét, ezáltal javítja az izmok állapotát és az edzés utáni regenerációt, hatékonyabban tud majd futni.
  • Kreatin – népszerűsége többek között annak köszönhető, a kutatás tényétől és tulajdonságainak megerősítésétől. Jelentősen hozzájárul az izomregeneráció fokozásához, még nagyon intenzív edzés után is. Ezenkívül a kreatin pozitív hatással van a növekedési hormon termelésére.

A kreatin az egyik legjobban tanulmányozott étrend-kiegészítő, és nagyon széles körben alkalmazható, beleértve az edzés utáni regeneráció szempontjából. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy széleskörű alkalmazása csak megfelelő összetétellel lehetséges, tehát legális és bizonyított forrásból származik.

Az SFD üzlet kiváló minőségű termékeiről ismert megbízható márka, amely széles termékpalettával rendelkezik, pl. különféle típusú kreatin, melynek köszönhetően mindenki megtalálja a számára megfelelő táplálékkiegészítőt.