0 6 min 2 év

Az edzés előtti kiegészítés egyszerűen mindenféle étrend-kiegészítő és tápanyag, amelyet az edzés megkezdése előtt bevesznek. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezek között vannak direkt „előedzések”, amelyek tevékenysége különösen az energia növelésére, az egész test stimulálására irányul, aminek köszönhetően sokkal intenzívebb edzés lehetséges. Esetükben különösen fontos a megfelelő bevitel, mivel az utasítások be nem tartása súlyos következményekkel járhat. Emiatt érdemes megnézni az ún edzés előtt, kicsit pontosabban.

Miből állnak az edzés előtti kiegészítők és hogyan hatnak?

Mindenféle edzés előtti edzés általában meglehetősen gazdag összetételű, és a többkomponensű készítmények közé sorolható. Különböző arányban és különféle kombinációkban készülnek, amelyek összetételét használatuk előtt figyelembe kell venni.

Megkülönböztetheti azonban azokat az anyagokat, amelyek a rendelkezésre álló termékek túlnyomó többségében megtalálhatók. Leggyakrabban olyan anyagokról van szó, amelyek stimuláló tulajdonságokkal rendelkeznek, energiát termelnek stb. Ezért az edzés előtti kiegészítők a következőket tartalmazzák:

  • Koffein – tulajdonságainak köszönhetően remekül működik az ilyen típusú kiegészítőkben, de jelenléte nem döntő.
  • Kreatin – az edzés előtti jelenléte annak köszönhető, hogy pozitív hatással van az izomszövet általános fejlődésére, és támogatja annak regenerálódását is. A megnövekedett fizikai megterhelés miatt az edzés előtti edzés alkalmazása esetén (főleg az erőnléti edzéseknél) nagyon fontos a jelenléte.
  • A béta-alanin – egy vegyület, amely növeli az izomrostok kialakulásáért felelős fehérje – a karnozin – koncentrációját. Ennek köszönhetően hosszabb edzést lehet végezni, és ez nem befolyásolja a nagyobb fáradtságot stb.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy ezek az edzés előtti étrend-kiegészítők nagyon sok gyakori összetevője. Nagyon elterjedtek a növényi kivonatok, a különféle vitaminok, mint a C és B, az aminosavak stb.. Nehéz egyértelműen azonosítani az összes tápanyagcsoportot, de mindegyiknek egy a célja. Készítse fel a szervezetet a megerőltető fizikai megterhelésre, maximálisan stimulálja, hogy az edzés a lehető leghatékonyabb legyen, ügyelve a test egészségére.

Ilyen összetett feladat csak akkor lehetséges, ha az edzés előtti edzés bizonyított forrásból származik. Az SFD áruház gazdag kínálattal rendelkezik ezen a területen, ahol különféle típusú, különböző összeállítású előedzéseket találhat, amelyek minden sportág igényeinek megfelelően működnek.

Biztonságosak az edzés előtti kiegészítők?

Az edzés előtti edzéseknek nagyon erős stimuláló hatása van. Ez azt jelenti, hogy ezek nem rendeltetésszerű használata – a gyártó ajánlásaival ellentétben – egészségkárosító hatású lehet. Nagyon fontos, hogy kövesse az összes ajánlást, és maguk a kiegészítők csak bizonyított és legális forrásból származzanak.

Ennek elmulasztása súlyos mellékhatásokkal járhat az ilyen típusú készítmény használatából, mint például fejfájás, alvászavarok, ún. „Poltok a szemek előtt”, erős fáradtságérzés, bizsergés a testben, stb. A nem bizonyított forrásból származó, edzés előtti táplálékkiegészítők mellékhatásait valójában nehéz megjósolni, mert nem biztos, hogy ezek a készítmények mit tartalmaznak.

Ez azt jelenti, hogy edzés előtti és mindenféle egyéb tápanyag, kiegészítő esetében érdemes bevált márkákat választani. Az SFD áruház kínálata igen gazdag, és minden sportoló talál magának valót. Nem érdemes saját biztonságát kockáztatni és mindenféle termék megkérdőjelezhető származási forrását használni.