0 5 min 1 év

Nagyon gyakran halljuk, hogy különféle üzenetekben vagy baráti beszélgetésekben különféle tápanyagokat említenek. Kétféle lehet a fejükben. Vagy olyan tápanyagokat, amelyek támogatják az egészséget és a szépséget, vagy azokat, amelyek támogatják az egészséget és a fizikai állapotot. Számos tápanyag található a piacon, amelyek támogatják az egészséget és a fizikai állapotot, és mindegyiknek más a hatásmechanizmusa és más a célja.

Általában ezek a tápanyagok speciálisan elkészített, előkészített és kifejlesztett tápanyagok, amelyek az étrendet speciális összetevőkkel egészítik ki, akár építő, akár energia. Az ilyen típusú tápanyagok fogyasztásának köszönhetően javíthatja fizikai állapotát, erőnlétét és a tömegnövelő munkát.

Ugyanakkor itt érdemes megjegyezni, hogy ezek étrend-kiegészítők, azaz nem alapelemei, hanem kiegészítői az étrendnek. Nem a normál kiegyensúlyozott étkezések helyettesítésére szolgálnak, hanem csak az intenzív testmozgás és intenzív tevékenység következtében az étrendben esetlegesen megjelenő hiányosságok pótlására szolgálnak.

Hogyan vásároljunk kiegészítőket?

Az étrend-kiegészítők vásárlásához szaküzlet látogatása szükséges. Az étrend-kiegészítők az online áruházakban is megvásárolhatók. Melyiket válasszam?

Helyhez kötött pontok – A városban található bevásárlóközpontokban vagy különálló értékesítési pontokban található üzletek olyan emberek számára kínálnak ajánlatot, akiknek termékre és tanácsra van szükségük. Az ilyen üzletekben általában olyan emberek dolgoznak, akik jól ismerik az étrend-kiegészítőket, és tanácsot tudnak adni a megfelelő készítmény kiválasztásában. Ennek köszönhetően képzéstámogató készítményt és annak felhasználására vonatkozó ajánlásokat kaphatunk. Az üzletben dolgozó személy is elmond valamit az étrendről és a kiegészítő tápanyagokról, amelyek például az ízületeket támogatják.

Online áruházak – Az online vásárlásnak számos előnye van. Először is, nem kell elhagynunk a házat, hogy fel tudjunk raktározni a megfelelő tápanyagokat. A weboldalon általában csoportosított termékeket találunk, amelyeknek köszönhetően megismerkedünk az érintett márkákkal. Érdemes azonban vigyázni, nehogy csalótól vegyünk táplálékkiegészítőt.

Szteroid – tiltott kiegészítő!

A másodlagos piacon a sportolóknak szánt tápanyagok és kiegészítők között a szteroidok is megjelennek. Azonban nem mindannyian tudjuk, hogy mik is valójában. Először is olyan anyagokról van szó, amelyek fogyasztása tilos. Ez nagyrészt bizonytalan összetételük következménye, ami pusztító hatással van az emberi szervezetre.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által tanúsított klasszikus tápanyagok és kiegészítők legális összetevőkön alapulnak, mint például taurin, kreatin vagy tejsavófehérje. Ezért nyugodtan fogyaszthatók. Ismertek azonban olyan esetek, amikor kiemelkedő sportolók dömpingellenes céllal szteroidokat fogyasztottak, ami sok sportversenyről való kizárással járt.

Ez a szteroidok használatára vonatkozó elfogadott tilalom természetes következménye. Néhányan azonban öntudatlanul fogyasztották ezeket a készítményeket. Az ilyen esetek figyelmeztetésként szolgáljanak minden sportoló számára, hogy csak bizonyított, tanúsított beszállítóktól vásároljon ilyen szereket. Csak akkor leszünk biztosak abban, hogy van jogi kiegészítésünk.