0 5 min 2 év

Az egészséges életmód sok jót fog hozni testi és lelki állapotunkba. A megfelelően kiegyensúlyozott étrend és legalább heti háromszori fizikai aktivitás egyértelmű változást fog érezni szervezetünkben. Aktívabbak, energikusabbak leszünk, és kevésbé leszünk hajlamosak a megfázásra és a betegségekre.

Kezdetben érdemes valakit a családodból vagy a barátaidból sportolásra ösztönözni, és arra ösztönözni, hogy változtass az életeden. Nem kell azonnal hosszútávfutóvá válnod. Kezdetben nem kell más, mint egy uszoda, csoportos órák, mint például a jóga, a fitnesz vagy a vízi aerobik.

Az egészséges táplálkozás napi 5 étkezésből áll, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A vörös húsról érdemes lemondani a szárnyasok javára, a tányéron a hely felét a zöldségek foglalják el. Ezenkívül mindenféle szénsavas italt, édességet, fehér kenyeret és cukrot ki kell zárnia az étrendből. Egy hónap után egyértelmű különbséget kell látnunk testünkben, bőrünkben és közérzetünkben.

Egészséges szokások

Egyre többen ismerik fel, hogy étkezési szokásaikon változtatni kell. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy milyen szabályokat kell követnie élelmiszervásárláskor. Az áruházakban nagy a választék az élelmiszerekből, ezért tudnunk kell, hogyan válasszuk ki azokat, amelyek hozzájárulnak az egészség és a szépség megőrzéséhez.

Ha egészségesen akar étkezni, először is le kell mondania a feldolgozott élelmiszerek vásárlásáról. Ehelyett érdemes a természetes, felesleges adalékanyagoktól mentes élelmiszerekhez nyúlni. Ilyenek például a friss halak, natúr joghurtok, gyümölcsök és zöldségek. Vásárláskor érdemes elolvasni a címkéket, amelyek az összetevőkről árulkodnak. Ha az összetevők listája nagyon hosszú, az nem jelzi jól a termék minőségét.

Az egészséges táplálkozási szokások bevezetésekor korlátoznia kell a cukorbevitelt. Nagyrészt felelős a túlzott étvágyért, és ennek következtében a súlygyarapodásért. Édességek vásárlása helyett jobb, ha otthon készítünk édes desszertet, miközben csökkentjük a hozzáadott cukor mennyiségét. Az egészséges táplálkozás alapelveit szemléltető táplálkozási piramis segíthet az egészséges szokások elsajátításában.

Alapvető termékek az egészséges táplálkozáshoz

Az egészséges táplálkozás megköveteli, hogy felhagyjon régi étkezési szokásaival, és áttérjen arra, ami… egészséges! Mindenekelőtt minden zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznia kell. Bizonyos értelemben az egészséges ételek alapját képezik, sok finom és egészséges ételt készíthetsz belőlük.

Ami a húst illeti, a főnek a baromfinak, valamint minden sovány halnak kell lennie. A fehér kenyeret sötét, teljes kiőrlésű vagy többszemű kenyérrel kell helyettesíteni. Tönkölykenyér is tökéletes. Érdemes tejtermékekkel gazdagítani az étrendet, például sovány sajttal, natúr joghurttal vagy tejjel. A diófélék és a magvak is nagyon fontos szerepet töltenek be az étrendben. Édességek és chipsek vagy rudak helyett snackként is használhatók.

Vacsorák készítésekor remekek a dara, például hajdina, árpa vagy köles. Ha jobban szereti a rizst, válassza a sötét változatot. Egészségesebb és kevésbé kalóriatartalmú, mint a hagyományos fehér. Az egészséges életmódra való átálláskor a zsírokat, például a vajat vagy az olajat is ki kell zárnia az étrendből. A kenyeret megkenhetjük például mustárral, és kókuszolajjal javasoljuk sütni.