0 4 min 2 év

Nehéz olyan helyet találni, ahol nem lehet gyakorolni. Függetlenül attól, hogy Európa fővárosában vagy egy kis podlaszi faluban él, mindig fitt maradhat. Először is, néhány tevékenységi ág könnyen elvégezhető felszerelés vagy támogatás nélkül.

Példa erre a kocogás, de az otthoni kényelemben végzett torna vagy a parkban a jóga is. És ha nincs park, biztos van egy erdő, szép tisztással. Emellett ismét nagy népszerűségnek örvend a tornaterápia. Ezekhez a gyakorlatokhoz nincs szükség felszerelésre, mert saját testsúlyodat használod.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy ha kisvárosban is élsz, minden korosztály számára találsz közös sportolási programot. Néha el kell menni hozzájuk, de ez azért jó, mert ugyanakkor van lehetőség kihozni őket a házból. Ha pedig nincs kedve elmenni a helyi klubba, saját maga is szervezhet fitneszórákat. Az akarás a kulcs. A többit biztosan meg tudjuk oldani.

Otthoni gyakorlatok

Van értelme az otthoni gyakorlatoknak? Ebben a témában megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint abszolút, mert a saját négy szöged magányában pontosan úgy gyakorolhatsz, ahogy akarsz, tudod, hogyan és hogyan. Nem kell bizonyítanod senkinek semmit. Ez a szabadság azonban nem csak előny, hanem bizonyos szempontból hátrány is.

Professzionális oktató vagy tréner támogatása nélkül könnyebben hibázhatunk az egyéni gyakorlatok végrehajtása során. A saját maga által kiválasztottak nem mindig a legjobbak a legjobb eredmények elérésében. Ehhez szakmai tudás kell, ami sajnos általában hiányzik az amatőrök körében.

Az otthoni edzésnek tehát megvannak a maga előnyei, nem kell érte fizetni, vagy időt vesztegetni az ingázásra. Ugyanakkor bizonyos gyengeségek is terhelik őket. Egyes mozgások helytelen végrehajtása mellett gyengébb a cselekvési motiváció is közöttük. Ez azonban egyéntől függ. Általában jobb otthon gyakorolni, mint teljesen elhanyagolni a fizikai aktivitást.

Edzések a munkahelyen

A munka kötelesség, nem öröm. Sajnos a gyakori feltöltése káros az egészségre. Ez akkor is így van, amikor nehéz terheket emel, és amikor több órát ül az íróasztalnál. A szakmai élet is jelentős stresszt generál, amelyet folyamatosan enyhíteni kell.

Ellenkező esetben a feszültség felhalmozódik, ami további kényelmetlenséget okoz. Függetlenül attól, hogy milyen típusú munkát végez, ne felejtsen el egy kis szünetet tartani. Ilyenkor a legjobb, ha elköltözik a munkahelyéről, sétálni vagy elmenni egy meleg vacsorára. Az ilyen pihenő pillanatokat az izmok szisztematikus nyújtásával is ki kell egészíteni, ami mind a szellemi, mind a fizikai munka szempontjából fontos.

Néhány egyszerű mozdulatnak köszönhetően sokat lazíthatsz, valamint növelheted a koncentrációdat. Sok óra munka után biztosan lesz vele gond. Akkor egy pillanatnyi pihenő lesz a legmegfelelőbb. Minden adandó alkalommal érdemes munkapozíciót váltani, felállni az íróasztaltól és más-más helyekre sétálni.