0 5 min 2 év

A D-vitamin azon tápanyagok közé tartozik, amelyek még a legjobb kiegyensúlyozott étrend mellett sem jutnak be a szervezetbe az ajánlott adagokban. Ennek oka többek között az a tény, hogy a D-vitamin fő forrása a bőrszintézis, amely akkor megy végbe, amikor a szervezetet napfény éri (UV sugárzás, pl. gyógyító lámpák formájában is).

Probléma a D-vitamin bejuttatásával a szervezetbe

Lengyelországban és más európai országokban a D-vitamin leghatékonyabb szintézise a tavaszi és nyári szezonban történik, ráadásul 10-15 órás tartományban. Télen azonban a D-vitamin szintézise gyakorlatilag lehetetlen. Ez azt jelenti, hogy a lakosság túlnyomó többségének D-vitamin-hiánya van a szervezetben, míg a fizikailag aktív embereknél a hiány még nagyobb is lehet.

Az emberek jelentős része keresi a módját, hogyan növelje a D-vitamint étrendjében, a pótlás az egyik népszerű és hatékony módszer. Érdemes azonban csak a megfelelő magas D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőkkel foglalkozni, amelyek az SFD áruház kínálatában megtalálhatók.

A D-vitamin pótlása kötelező a sportban

A D-vitamin ajánlott mennyiségben történő bevitelének nehézségei miatt a pótlás valójában kötelező. A D-vitamin-hiányt a lakosság túlnyomó többségében észlelik, és ez annak tudható be, hogy az emberek nagy része egyszerűen nem veszi észre, hogy a D-vitamin pótlása feltétlenül szükséges, különösen az őszi-téli szezonban, amikor a napfény expozíció. eléggé elégséges.többek között erősen korlátozott időjárási viszonyok miatt.

A D-vitamin pótlása különösen fontos a sportolók számára. Azoknál az embereknél, akiknek megfelelő koncentrációja van a vérszérumban, megfigyelhető többek között, kevesebb sérülés, kevesebb gyulladás, nagyobb méretű gyorsan rángatózó rostok, javul a neuromuszkuláris állapot stb. Mindezek a változók az általános atlétikai teljesítmény javulásához vezetnek.

Érdekes módon észrevették, hogy a D-vitamin pótlása is pozitív hatással lehet az izomerőre, különösen olyan helyzetekben, amikor az adott személynél korábban ennek az anyagnak a hiányát észlelték.

Milyen adagokban vegyek D-vitamint?

A legjobb D-vitamin adagot mindig az orvos határozza meg az adott helyzethez, vérvizsgálatok alapján. Így meg lehet majd állapítani, hogy adott helyzetben D-vitamin-hiányról van szó, vagy ennek az anyagnak megfelelő koncentrációja van a vérben. Érdemes megjegyezni, hogy a D-vitamin koncentrációjának szabályozása javasolt a vérben, különösen a hiánya miatti globális probléma miatt.

Ennek alapján lehetőség nyílik az egészségre nézve biztonságos D-vitamin adag beállítására, amely lehetővé teszi a koncentráció gyors javítását. Emlékeztetni kell arra, hogy ez a zsírban oldódó vitaminok egyike. Még nagy adagok bevétele is megfelelő mennyiségű zsír nélkül megakadályozza a szervezetben történő felszívódását, amely a belekben megy végbe. Ezt érdemes megjegyezni.

A D-vitamin nem az egyetlen étrend-kiegészítő, amelyet sportágtól és fizikai aktivitástól függetlenül érdemes szedni. Mindig érdemes a legjobb minőségű tápanyagokat és kiegészítőket bevált forrásból vásárolni. Az SFD áruház éppen ilyen termékeket kínál kínálatában, több mint 2 évtizede a piacon.