0 5 min 2 év

Manapság az edzőterembe járás mellett az emberek túlnyomó többsége a megfelelő étrend-kiegészítés megkezdése mellett dönt, amely lehetővé teszi a megfelelő tápanyagok pótlását az étrendben, egy konkrét edzéscél elérését segítve. Magukról a táplálék-kiegészítőkről és a tápanyagokról sokat lehet írni, de a legfontosabb, hogy bölcsen közelítsd meg őket, különben ahelyett, hogy segítenének, árthatnak neked. Az egyik leggyakrabban használt és legnépszerűbb tápanyag az ún BCAA aminosavak. Érdemes egy pillantást vetni rájuk, hogy lássuk, mivel érdemelték ki népszerűségüket.

Mik azok a BCAA-k?

A BCAA az elágazó láncú aminosavak rövidítése, amely egyszerűen elágazó láncú aminosavakként fordítható. Ezek mindegyike, amelyet a BCAA-kiegészítők tartalmaznak, esszenciális aminosavak is. A lényeg az, hogy az emberi szervezet nem képes ezeket maga előállítani, és kiegyensúlyozott étrenddel kell ellátnia. Milyen aminosavak tartoznak a BCAA-khoz?

  • Leucin – felelős az új fehérjék létrehozásáért, amelyek az izmok fő építőkövei.
  • Valin – részt vesz a fehérjeszintézisben, és felelős az izomjavító folyamatokért. Hatása fokozott fizikai aktivitás (intenzív edzés) és fokozott stressz esetén aktiválódik.
  • Izoleucin – szükséges a fehérjeszintézishez, segít a szervezet megfelelő energiadózissal az edzés során.

Mindegyiknek kissé eltérő tulajdonságai vannak, de a közös az, hogy az izmokban lebomlanak. Mindez többek között szükségessé teszi a BCAA aminosavakat az erősportokban, amelyek, ami nagyon fontos, nem terhelik a májat. Ezeknek azonban megfelelő forrásból kell származniuk. Az SFD boltban a BCAA aminosavak széles választéka található, amelyek megfelelően teszteltek, és valóban befolyásolhatják az elért eredményeket.

Mikor érdemes BCAA-kiegészítőt választani?

Tulajdonságaik miatt a BCAA-kiegészítők hasznosak lesznek, ha az edzési cél a test izomtömegének növelése. Ebben az esetben a legjobb, ha körülbelül egy órával edzés előtt használja őket, és a következő adagot edzés után több tucat perccel vegye be. A testmozgás nélküli napokon viszont a BCAA-t este vagy reggel érdemes bevenni, és a legbiztonságosabb étkezés után.

Az elágazó láncú aminosavak, amelyek pozitív hatással vannak a test izomszövetére, többek között segítenek a megfelelő izomregenerációban és táplálkozásban. Ezért, ha nincsenek betegségek vagy krónikus betegségek, a BCAA-k kiegészíthetők, ha szervezetünknek fokozott szüksége van ezekre az aminosavakra.

Vannak azonban ellenjavallatok (például májelégtelenség), amelyek előfordulása kizárja a BCAA-kiegészítés biztonságos alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy az elágazó láncú aminosavak, valamint más tápanyagok esetében célszerű orvoshoz vagy táplálkozási szakértőhöz fordulni, aki pontosan meghatározza többek között a hogy adott helyzetben biztonságos lesz-e a BCAA használata és milyen adagban.

A BCAA-k és egyéb kiegészítők esetében nagyon fontos a megfelelő összetétel a működésükhöz, ami többek között garantálható is. a kiegészítés hivatalos forrása szerint. Emiatt érdemes odafigyelni az SFD áruház kínálatára, amely évek óta a legmagasabb minőségű tápanyagot biztosítja, és hatékonyságukat a vásárlói elégedettség igazolja.