0 5 min 2 év

Nehéz elképzelni az erősítő edzést fehérje-kiegészítők fogyasztása nélkül – azzal, hogy a szervezetet további fehérjeadaggal látjuk el, hozzájárulunk az izomszövet hatékony növekedéséhez. Fontos, hogy megfelelően és felelősségteljesen közelítsünk a fehérjekészítmény kiválasztásához.

Javasoljuk, hogy mindig kis tápanyagcsomagokkal kezdje. Nehéz megjósolni, hogy a szervezet hogyan fog cselekedni, nem beszélve az ízminőségekről, amelyek szintén fontosak. A táplálékkiegészítőket kínáló üzletekben gyakran számíthat praktikus mintákra, amelyek segítségével elkerülheti azokat a helyzeteket, amelyekben a megvásárolt termék nem felel meg az elvárásoknak.

Ételallergia esetén nagyon fontos, hogy figyelmesen olvassuk el a készítmény összetételét. Ha valaki érzékeny a tehéntejre, választhat szóját használó változatot. Végül is a biztonság a legfontosabb. Vizsgáljuk meg azt is, hogy pontosan mi az adott kiegészítés alkalmazása, van-e (és milyen) ellenjavallata, és pontosan mikor és milyen adagokban kell szedni.

A fehérje-kiegészítő kiválasztása nem egyszerű

Ahhoz, hogy az edzés a lehető leghatékonyabb legyen, a szervezetet olyan anyagokkal kell ellátni, amelyek szükségesek a megfelelő működéséhez nagy terhelés mellett. Az egyik legfontosabb anyag a fehérjék. Edzés közben a szervezet nagy mennyiségben használja fel ezt az emberi szervezetet építő alapanyagot.

A megfelelő étrend általában biztosítja a szükséges mennyiségű építőanyagot, de az erőteljes testmozgáshoz plusz mennyiségre van szükség. Ezért érdemes kihasználni a számos készítményt és fehérje-kiegészítőt, különösen akkor, ha nagy izomtömeget szeretnénk felépíteni. Általában a fehérje-kiegészítőket izolátumokra, koncentrátumokra, többkomponensűekre és lassan felszívódókra osztják.

Az előbbiek szinte tiszta fehérjék, mivel az izolátumok a fehérjék körülbelül 95%-át tartalmazzák. A koncentrátumokban valamivel kevesebb van, 70-85%. A többkomponensű tápanyagok jó megoldást jelentenek kisebb pénzalapoknak, mert gyorsan és lassan felszívódó fehérjéket is tartalmaznak. A lassan felszívódó tápanyagok jó fehérjeforrást jelentenek, és kiválóan gátolják a katabolikus folyamatokat.

A fehérje-kiegészítők fontosak az intenzív edzésben

A sportolók, köztük az amatőrök is egyre inkább fehérje-kiegészítők után nyúlnak. Van értelme szedni őket, és biztonságos? A második kérdésre röviden válaszolhatunk – ha orvosi felügyelet alatt állunk, és okosan szedjük a fehérje-kiegészítőket, akkor természetesen igen. A fehérje elengedhetetlen az élethez.

A fehérje-kiegészítők elsősorban a fehérje-egyensúly jobb kiegészítésére szolgálnak, ami az intenzív edzés során felborulhat, mert a sportolóknak sokkal nagyobb fehérje-, ásványianyag- és vitaminigényük van. A további fehérjék szintén hozzájárulnak a katabolizmus gátlásához. Vannak, akik fogyás céljából is használnak ilyen kiegészítőket. A fehérje-kiegészítők alkalmazásakor a kalciumellátást egyidejűleg növelni kell.

Általában a fehérje-kiegészítők koncentrátumokra és izolátumokra oszthatók. Az előbbiek fehérjetartalma 70-85%, az izolátumok 95%-a. A többi összetevő ízfokozók, koncentrátumokban pedig kis mennyiségű szénhidrát és zsír is. Vannak fehérjekészítmények is, biológiai hozzáférhetőségüktől függően. Ezeket a könnyen emészthetőeket általában edzés után használják.