0 5 min 1 év

Az erősítő edzéssel kezdők gyakran megfeledkeznek az alsótest edzés fontosságáról, mert kultúránkban nagyobb hangsúlyt fektetnek a jól felépített törzsre. Érdemes azonban emlékezni arra, hogy a jól edzett lábak hiánya problémákhoz vezethet. Ezek abból fakadnak, hogy tömeges edzésnél felmegy a tömegünk, ezért van szükségünk egy erős és stabil alapra az izmos felsőtesthez.

Hetente legalább egy teljes edzést célszerű a lábedzésnek szentelni, mivel ez az az izomrész, amely több munkát igényel. Ha az edzési célunk az izomtömeg felépítése, használjunk szabad súlyokat a gyakorlatokban, aminek köszönhetően fáradtabbá tehetjük a lábizmokat.

Érdemes megjegyezni, hogy lábgyakorlatok végzésekor gyakorlatilag az egész test dolgozik. Különösen erősödik a gyomor és a gerinc stabilizálásáért felelős izmok. Az erős lábak jó tapadást biztosítanak a talajhoz, és lehetővé teszik számunkra, hogy az egész testet irányítsuk.

Occlusalis edzés

Bizonyára sokan találkoztak már régóta edzőteremben az okklúziós tréning kifejezéssel.Ez egy elég innovatív edzésmódszer, melynek köszönhetően érszorítóval jelentősen felgyorsíthatod az izomnövekedést.A módszer szerzője Steven J. Fleck és William J. Kreamer, akik olyan edzést akartak kidolgozni, aminek köszönhetően a sportolók néhány hónapos sérülés miatti szünet után gyorsan formájukba lendülhetnek.

Az okkluzális edzés általában a maximálisan megemelhető súly 30%-át használja fel. Az ilyen edzések számos hormonális változást okoznak, és ezek egyike a növekedési hormon szekréciójának növekedése, amely elsősorban az izomtömeg felépítéséért felelős. Az okkluzális edzés gyors eredményeket és erőnövekedést eredményezhet. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az ilyen gyakorlatokkal csökkentjük a kortizol hormon szintjét, melynek hatását katabolikusnak nevezik. Sokan rámutatnak az ilyen típusú edzések hatalmas előnyeire, ezért érdemes magadon is kipróbálni.

Nyújtás edzés után

A nyújtás nagyon fontos része minden edzésnek, de sokan kihagyják, mert szerintük nem számít sokat. Az igazság azonban az, hogy ha el akarjuk kerülni a kellemetlen sérüléseket, érdemes minden edzés után feltárni tudásunkat és nyújtózkodni. Az ok, amiért érdemes ezt csinálni, az is, hogy felgyorsítja az izmok felépülését egy kemény edzés után.

A nyújtás ellazítja az izmokat, és ennek eredményeként ellazulnak és újraépülnek. A legtöbb embernek a túlságosan előretolt válla okoz problémát, ami súlyos következményekkel jár egészségünkre nézve. Ennek az az oka, hogy az ilyen testhelyzet sekélyebb légzéshez és a test kevésbé oxigénellátásához vezet.

Érdemes tehát közvetlenül edzés után végezni néhány nyújtó gyakorlatot, amelyek után minden bizonnyal jobban érezzük magunkat. A nyújtás lehetővé teszi olyan fejlett gyakorlatok elvégzését is, amelyek nem mindenki számára lehetségesek. A megfelelő nyújtás körülbelül 20 percet vesz igénybe.