0 5 min 2 év

Társadalmunk csaknem fele fogyókúrázik. Továbbra is keressük az új módszereket, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóktól. Sajnos egyre gyakrabban esünk egyfajta túlzásba is, mert minden héten más étrendet alkalmazunk, mert az előző nem hozta meg a várt eredményt.

A legjobb étrend az, amelyben az étkezések kiegyensúlyozottak és napi rutinunknak megfelelően vannak kiválasztva. Tehát napi ötszöri étkezésnek kell lennie, körülbelül két-három órás különbséggel. Ekkor a szervezetnek nincs ideje éhséget érezni, mert folyamatosan biztosítjuk számára a táplálékot, amit meg kell emészteni.

Mind a reggeli, mind a vacsora legyen könnyen emészthető, hogy ne terheljük a gyomrunkat. Az ebédnek több fehérjét és zöldséget kell tartalmaznia, mint szénhidrátot. Akkor az anyagcsere sokkal tovább tart. Étkezések között csemegézhetünk gyümölcs vagy dió formájában, valamint natúr joghurtot. Az is jó, ha legalább napi 2 liter vizet inni.

Egészséges reggeli

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Magán az ebédig kell energiával ellátnia bennünket, ami nagyjából négy óra. Persze aligha meglepő, hogy amikor elkezdjük a napot, az éhség is sokkal korábban érezteti magát. Készítsük hát el az első és a második reggelit, ami még a nagy éhségtől is megkímél minket.

Fehérjetartalmú reggelit kellene otthon enni. Készíts belőle rántottát vagy omlettet. Tejjel is nyúlhatunk a meslához, amihez friss gyümölcsöt vagy tökmagot is tehetünk. Ebédre gyümölcsöt, joghurtot vagy teljes kiőrlésű kenyérből készült, tápláló szendvicset ajánlunk sok zöldséggel, kecskesajttal vagy baromfihússal.

Egy ilyen reggeliző készlet minden nap tökéletes lesz, és ebédidőig nem érezzük magunkat éhesnek. Ne felejtse el mindig magával vinni az ebédjét – legyen az munkába vagy iskolába. Ellenkező esetben éhségérzet esetén minden bizonnyal egy gyors harapnivalóhoz nyúlunk zsemle vagy egészségtelen szelet formájában.

Milyen legyen egy egészséges vacsora?

Hazánkban egyre többen ismerik fel, mennyire fontos az egészséges vacsora az egész szervezet működéséhez. Vannak azonban olyan emberek, akik az utolsó étkezést majdnem több tucat perccel lefekvés előtt mindig megeszik. Ez egy nagyon nem megfelelő megközelítés ehhez a témához.

Mindenkinek tudnia kell, hogy egy egészséges vacsorát legalább két órával lefekvés előtt kell elfogyasztani. Amikor alszunk, az emésztőrendszerünk a szokásosnál sokkal lassabban működik. Ezért ezt figyelembe kell vennie az utolsó étkezés elkészítésekor. Milyen legyen tehát egy egészséges vacsora? Azt már tudod, hogy legalább két órával lefekvés előtt kell megenni.

Az is döntő, hogy mi van a tányéron. Ne legyenek kalóriadús ételek, amelyek túlterhelhetik gyomrunkat. A legjobb, ha olyan diétás ételekre fogadunk, amelyek könnyen emészthetőek, és nem jelentenek kihívást emésztőrendszerünknek. Mindezt azért, hogy a vacsora gyorsan megemészthető legyen és közérzetünk megfelelő legyen.