0 5 min 1 év

Fehérjék az életünk része, hiszen szükségesek a szervezetünkben történő számos folyamathoz. Ahhoz, hogy elegendő mennyiségű fehérjét vigyünk be a szervezetünkbe, gyakran szükségünk van a fehérje-kiegészítőkre. Azonban, ahhoz hogy választani tudjuk a megfelelőt, érdemes tudni, milyen típusú fehérje-kiegészítők állnak rendelkezésünkre.

A fehérje-kiegészítők fogyasztása különösen fontos sportolóknak és azoknak, akiknek a szervezetüknek nagyobb mennyiségű fehérjére van szüksége. Azonban, a megfelelő kiegészítő kiválasztása nem mindig egyszerű feladat, különösen azok számára, akik most kezdenek el foglalkozni ezzel.

Az első és legfontosabb kérdés, amely felmerül, hogy milyen típusú fehérje-kiegészítőt válasszunk. A leggyakrabban elérhető típusok közé tartoznak a koncentrátumok, az izolátumok és a hidrolizátumok. Az alábbiakban bemutatjuk ezeket a típusokat, és segítünk választani közöttük.

Fehérje-koncentrátumok

A fehérje-koncentrátumok olyan kiegészítők, amelyekben az élelmiszeriparban alkalmazott koncentrációs folyamat segítségével a fehérjék koncentrált formáját nyerjük ki. A koncentrációs folyamatnak köszönhetően a koncentrátumok magasabb fehérjetartalommal rendelkeznek, mint az élelmiszerforrásuk.

A koncentrátumok általában gazdagok ásványi anyagokban és egyéb tápanyagokban is, és általában az olcsóbb fehérje-kiegészítők közé tartoznak. A koncentrátumokat azonban nem ajánlott a tejallergiásoknak és azoknak, akiknek érzékeny a laktózra, mivel magasabb a laktóz tartalma, mint az izolátumoknak és a hidrolizátumoknak.

Fehérje-izolátumok

Az izolátumokat ugyanúgy állítják elő, mint a koncentrátumokat, azonban az izolátumok további tisztítási folyamatokon mennek át, hogy eltávolítsák az összes felesleges anyagot és a laktózt. Ennek eredményeképpen az izolátumok sok kal tisztábbak és magasabb fehérjetartalommal rendelkeznek, mint a koncentrátumok.

Az izolátumok ideálisak azoknak, akiknek érzékenységi problémáik vannak a tejtermékekkel vagy azoknak, akiknek alacsony a laktóztoleranciájuk. Az izolátumok gyakran drágábbak, mint a koncentrátumok, de a magasabb fehérjetartalmuk és tisztaságuk miatt megéri az árát.

Hidrolizált fehérjék

A hidrolizált fehérjék olyan fehérje-kiegészítők, amelyeknek az állományát egy speciális enzimreakcióval bontják le, hogy azokat kisebb molekulákra bontsák. Ennek eredményeképpen a hidrolizátumok gyorsabban szívódnak fel, mint az izolátumok és a koncentrátumok.

A hidrolizátumok ideálisak azok számára, akiknek gyorsan kell regenerálódniuk a sportolás vagy a testmozgás után. Azonban a hidrolizált fehérjék általában drágábbak, mint az izolátumok és a koncentrátumok, és a folyamat, amelynek során előállítják őket, bonyolultabb és költségesebb.

Tippek a fehérje-kiegészítők választásához

A fehérje-kiegészítők kiválasztása nem mindig egyszerű, de néhány egyszerű tipp segíthet abban, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbbet.

  1. A fehérjék minősége

A fehérjék minősége fontos tényező a választás során. A legtöbb fehérje-kiegészítőn feltüntetik az összetevők listáját, ezért ajánlott ellenőrizni a kiegészítők minőségét, és keresni azokat, amelyek magas minőségű fehérjéket tartalmaznak.

  1. Allergiás érzékenységek

Fontos megjegyezni, hogy ha valaki allergiás a tejtermékekre, akkor az izolátumok vagy a hidrolizátumok jobb választások lehetnek, mivel azok alacsonyabb laktóztartalmúak.

  1. Célkitűzések

Mindenki eltérő célokat tűzhet ki maga elé, amikor fehérje-kiegészítőket fogyaszt. Lehet, hogy az egyik személynek az a célja, hogy izomtömeget szerezzen, míg mások inkább zsírégető célokat tűznek ki maguk elé.